De Hooimadam® is de moderne versie van de hooikist om eten in te garen of warm te houden. De Hooimadam® is geen kist maar een omhulsel van katoen, gevuld met wol. Wol heeft een uitstekend isolerend vermogen, neemt vocht op en vermindert luchtjes.
Gebruik van de Hooimadam
• Kook het eten dat u in de Hooimadam® wilt laten garen een paar minuten goed door • Plaats de pan met deksel vervolgens in de Hooimadam® en trek het koord aan. Klaar. • Reken ongeveer 1/3 kooktijd meer • Vul de pan voor minstens de helft • Gebruik voor een kleine pan (tot Ø 17 cm) een kleine Hooimadam
Warmhoudperiode van voedsel met hooimadam
De tijd dat het eten warm blijft met een hooimadam is afhankelijk van de hoeveelheid eten in de pan. Vuistregel: • Na 1 uur: nog 70 °C • Na 2 uur: nog 54 °C • Na 3 uur: nog 38 °C
Koken in een hooimadam - een moderne hooikist
De Hooimadam is uitstekend geschikt voor:
• het laten garen van rijst: die brandt niet aan, blijft goed warm en welt prachtig • het trekken van kruiden en soep; in de Hooimadam® blijft het gerecht ongeveer 4 uur lang warm • het stoven van vlees: braadt dat aan, voeg vocht toe en plaats de pan in de Hooimadam® • het garen van bonen, bieten en andere gerechten die anders lang moeten koken • het warm houden van bijvoorbeeld een saus tijdens het koken, er vormt zich geen vel, de saus kookt niet in en brandt ook niet aan • het warm houden van eten voor laatkomers • bij de picknick, op de camping en de boot • voor het koud houden van bijvoorbeeld ijs
Voordelen van de hooimadam :
- met de Hooimadam bespaart u op de kosten van gas/elektriciteiteten dat is bereid met de Hooimadam® - voedsel dat bereiod is met de Hooimadam heeft de tijd gekregen om langzaam te garen en dat is lekkerder. - je hoeft niet meer tijdens het hele kookproces bij het fornuis te blijven. - de planning bij het koken wordt gemakkelijker. - dat een gerecht wat langer in de Hooimadam® staat, maakt immers niet uit.
Onderhoud van de Hooimadam
De Hooimadam is gevuld met wol. U kunt haar daarom alleen op de hand wassen! Beschouw haar maar als een dure wollen trui : voorzichtig wassen, niet wringen, alleen knijpen en plat laten drogen. Om ze schoon te houden, kunt u er een theedoek of iets dergelijks inleggen, voor u de pan erin zet.
Waarschuwing warme oortjes
Als u de pan uit de Hooimadam® haalt, zijn deksel en oren erg warm. Gebruik dus een pannenlap om de pan er weer uit te halen. Het katoenen omhulsel van de Hooimadam® verdraagt hoge temperaturen. U kunt een pan zó van het vuur erin plaatsen. De Hooimadam® is echter niet geschikt voor pannen met kokende olie!
Bron van deze omschrijving en verder voor bestellen en/of meer informatie en lekkere recepten kijk op: www.hooimadam.com
De Hooimadam® is een product van SamSam Zweden bv en wordt internationaal beschermd door het model- en merkrecht.