Winkelmandje tonen (0 Artikel) Verlanglijstje tonenNaar de kassa
Preppers Thuiswinkel

Hooikist een energiezuinige manier van koken

Wikipedia ziet de hooikist zo ...

Een hooikist is een houten kist gevuld met hooi, waarin plaats is voor één of meerdere pannen. De kist wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft.

Voedsel (aardappels of groente) wordt in een pan met water op het vuur gezet en aan de kook gebracht. Vervolgens wordt de pan met inhoud in de goed afgesloten hooikist gezet.

Door de isolerende werking van het hooi, blijft de temperatuur in de pan hoog, en wordt het voedsel gaar. Doordat er toch enig warmteverlies optreedt, is de kooktijd wel langer dan bij permanente verhitting.

Gerechten met een lange kookduur op lage temperatuur zoals bijvoorbeeld stoofpotten, rijst en pasta zijn bij uitstek geschikt om klaar te maken met behulp van een hooikist.

Kampeerders gebruiken het principe van de hooikist door een pan met aan de kook gebracht voedsel in een slaapzak te wikkelen. Zo is het tevens mogelijk om met één brander een maaltijd in verschillende pannen te bereiden. (opgelet met synthetische weefsels)

Hooimadam , de moderne versie van de hooikist

Tip van een bezoeker : Rijstkoken in bed

Vriest het buiten stenen dik, maar slaag je erin rijst aan de kook te krijgen.
Zet de kookpot dan na een minuut koken tussen een oud (niet ontvlambaar) deken in je bed.
Een half uur later is de rijst gaar en het bed nog warm.
Ideaal als je met de kippen op stok gaat of voor een kinderbed.

Translate This Website

Beschikbare producten

Deel dit met vrienden

Zelfredzame Bezoekers

Preppers

+noodsituaties
+belgian
+preppers
+belgie
+survival
+foodstock
+preparedness
+envirofit
+rocket stove
+noodverlichting
+be prepared
+british berkefeld
+steracyl
+noodsituaties
+zelfredzaamheid
+voorbereid zijn
+prepping
+vleesvervangers
+survivalfood
+hooikist
+thermoskoken
+woodgas stove
+zelfvoorziening

Bedanking Bedanking na bestelling Dank voor je inzending of bestelling Verkoopsvoorwaarden Preppershop Privacy Preppershop

belgium - belgian - preppers - belgie - survival - foodstock - rocket stove - envirofit - noodverlichting - be prepared - noodsituaties - voorbereid zijn - vleesvervangers - zelfredzaamheid - survivalfood - hooimadam - hooikist - thermoskoken - woodgas stove - wildstoves - zelfvoorziening - preparedness - british berkefeld - sterasyl